Jak udělat kvásek?
Chcete si doma připravit skvělé a zdravé pečivo za použití vlastnoručně vyrobeného kvásku? Domácí kvásek je skvělý způsobem, jak zvýšit kvalitu jakéhokoli pečiva. Nejenže jde o podstatně zdravější typ kvásku, díky němu i upečený chléb chutná stokrát lépe! V následujících řádcích se tedy podíváme na to, jak udělat kvásek, resp. co všechno na něj budeme potřebovat, tak si popíšeme konkrétní recept na kvásek. Pojďme tedy na to a pusťme se do tvorby kváskových bakterií!
Co je potřeba k přípravě kvásku
- Větší/menší skleněnou nádobu/nádoby – podle potřeby a množství kvásku
- Velmi kvalitní žitnou mouku (celozrnnou) – na žitný kvásek
- Čistou vodu (bez přidaného chlóru)
Dodatečné ingredience:
- Bezlepková mouka (na bezlepkový kvásek)
- Pšeničná mouka (na pšeničný kvásek)
Jak založit kvásek?
Založení kvásku vyžaduje v první řadě přípravu dobrého, tzv. „startéru“. V zásadě jde o několik denní proces, během kterého vytváříte v nádobě podmínky pro vznik bakterií, které jsou důležité při tvorbě kvásku.
Příprava kvásku probíhá díky těmto bakteriím, které se krmí na sacharidech v mouce během několika dní, produkují kyselinu mléčnou, rozkládají lepek a celkem zkvalitňují produkt – resp. pečivo do kterého tento kvásek přidáváte.
Postup je relativně jednoduchý, vyžaduje jen určitou dávku trpělivosti a pozornosti.
1. den kvásku
První den si jednoduše smícháte mouku s vodou. Obecně se doporučuje smíchat v malé nádobě tyto ingredience v poměru jedna ku jedné, avšak nic nezkazíte, přilijete-li trochu více vody.
V závislosti na vaší potřebě, resp. od toho, kolik reálné kvásku potřebujete, se bude odrážet i velikost nádoby a množství mouky.
Obvykle však vystačí cca 50 – 80 gramy celozrnné mouky. Tyto ingredience v nádobě (poháru) dobře promíchejte a přivřete víčkem/uzávěrem a odložte na místo, kde nesvítí slunce a ve které je stabilní pokojová teplota.
Nechte směs odpočívat až do druhého dne.
2. den kvásku
Druhý den by vám toto těstíčko mělo nabrat nakyslou příchuť. Nyní ho už jen stačí znovu promíchat a můžete ho začít pomalu „krmit“.
Malý tip: „Krmení“ kvásku by mělo probíhat až po 24 hodinách od jeho založení. To znamená, že nepřidávejte do něj nic do hodiny, od kdy jste jej den předtím vytvořili.
„Krmení“ kvásku jednoduše znamená to, abyste do nádoby přisypali mouku – její množství by mělo být stejné, jako celková hmotnost kvásku na začátku (to znamená, že pokud jste například použili 50g vody a 50 gramů mouky, výsledné množství, které přidáte do nádoby bude cca 100 gramů mouky.
Vzhled, chuť a vůně by se měla u kvásku postupně měnit, resp. by měl pěkně vonět a zároveň by měl být kyselý.
Chuť kvásku je nejlepší orientační bod, podle kterého zjistíte, zda se mu daří nebo je třeba počkat.
Malý tip: Pokud se zdá být kvásek nečinný, resp. stejný jako první den, ke krmení ještě nepřistupujte ale posuňte jej o den později.
Někdy se může stát, že to bude bakteriím chvíli trvat, proto si dejte záležet na čase. Důležitým znakem, že se kvásku daří jsou bublinky, které se v něm začnou tvořit.
3. den kvásku
Třetí den uděláte v zásadě totéž, kvásek znovu „nakrmíte“ moukou se stejným množstvím jako předchozí den. Pokud by se vám zdál příliš hustý a nekvasí dobře, přilijte do něj trochu vody a znovu jej dobře promíchejte.
Stejně jako dříve platí 24 hodinové pravidlo „krmení“.
Malý tip: Pokud máte jen malou nádobu a jednoduše další mouka (případně vodu) do ní nevejde, odeberte z ní cca polovinu, případně ¾ hmoty a dosypte do ní mouku, jejíž hmotnost by měla být rovna současné hmotnosti kvásku v nádobě.
Po přimíchání mouky nádobu znovu přikryjte a odložte na původní místo.
4. – 5. den kvásku
V tomto bodě by měl být kvásek připraven, avšak nemusí to být vždy pravidlo. Hotový kvásek by měl velmi výrazně vonět, být kyselý a připraven k použití.
Pokud se zdá být s ním vše v pořádku, můžete ho začít používat na pečivo, stačí ho už jen dokrmovat a využívat.
Hotový kvásek byste měli skladovat při nízké teplotě, nejlépe v chladničce v uzavřené nádobě.
Malý tip: Pokud by kvásek ještě hotový nebyl, dejte mu ještě jeden den, dokrmte ho moukou, případně přilijte trochu vody a nechte ho „odležet“, tím že mu dáte více času bude kvásek podstatně kvalitnější.
Jak ozdravit zkažený kvásek?
Teď byste už měli být schopni si udělat kvásek i sami, ale víte jak se o kvásek starat když „onemocní“? Přestože se to může zdát překvapivé, i připravený a hotový kvásek, který jste si právě odložili do chladničky může v určitých situacích „onemocnět“.
Onemocnění v tomto případě znamená, že vám dobře nepracuje při pečení.
Nejčastějším znakem toho, že něco s kváskem není v pořádku jsou jeho absentující bublinky, špatné kvašení těsta, ve kterém jste jej použili i špatné nafukování pečiva.
Obvykle kvásek onemocní kvůli bacilům v domácnosti, nečistotám v nádobě, ve které ho skladujete nebo kvůli velmi špatné a nekvalitní mouce. Ovšem nemusíte si ještě zoufat, i takový kvásek se dá klidně zachránit.
Zkažený kvásek v zásadě vyléčíte pomocí postupu, který je podobný jako při vytváření kvásku. Do nádoby si nasypete mouku s vodou v poměru 1:1 a přidáte do ní 1 až 2 lžičky vašeho nemocného kvásku.
Směs dobře promícháte a necháte odstát na 24 hodin. Během této doby by se měl kvásek postupně léčit a měnit.
Druhý den uděláte přesně totéž – připravíte si druhou nádobu, smícháte si mouku s vodou v poměru jedna ku jedné a vyberete z první nádoby polo-vyléčený kvásek (1 – 2 lžíce), který v druhé nádobě dobře promícháte s ingrediencemi na 24 hodin odstát.
V tomto bodě by měl být váš kvásek znovu v dobrém stavu, měly by se v něm tvořit bublinky a měl by být připraven k použití. Pokud by tomu tak nebylo, zkuste zopakovat postup po 3krát, případně si budete muset vytvořit druhý kvásek.
Mohlo by vás zajímat také:
Jak můžete sami vidět, tvorba a údržba kvásku nemusí být nic složitého, jediné co si však bude určitě od vás vyžadovat je pozornost, trpělivost a občasné „přikrmování“.
V určitém smyslu se dá na kvásek dívat jako na živého tvora, o kterého musíte pravidelně pečovat.
Tipy jak udělat kvásek
Existují různé odlišné postupy, jak lze kvásek připravit (i když mají základní princip společný). Výše uvedený recept jak udělat kvásek lze aplikovat is použitím bezlepkové mouky či pšeničné mouky.
Pokud se vám líbil tento článek, případně máte nějaké vlastní osvědčené metody a postupy, podle kterých si zvyknete udělat kvásek u vás doma, napište nám o nich v komentářích pod článkem.