Návody

Jak sušit jablka?

Sušení jablek je běžný proces, díky kterému si můžete vychutnávat své oblíbené ovoce po celý rok nebo jej můžete používat jako ingredienci do různých pokrmů, koláčů a zákusků. V následujících řádcích se dozvíte, jak správně vysušit jablka tak, abyste je mohli využít do budoucna.

Jak sušit jablka

Sušení jablek v troubě

Jablka v první řadě zbavte slupky, rozkrojte na poloviny a vyjměte z nich jadérka. Přestože není nutné se slupky zbavit, po vysušení jablek může být slupka zcela ostrá, drsná a nepříjemná.

Domácí sušení jablekNásledně pokrájejte jablka na tenké plátky. Na krájení použijte ostrý nůž a krájejte je na plátky cca půl centimetru.

Plátky jablek můžete vhazovat přímo do kyselé vody (tj. 1 a půl lžíce octa nebo citrónové šťávy na litr vody), abyste zabránili jejich zhnědnutí.

Jakmile máte všechna jablka nakrájená a nasáknutá vodou, můžete je začít sušit na cedníku. Jednoduše je položte do cedníku a nechte je na 2 – 3 minuty odstát, aby se zbavili veškeré přebytečné vody. Pokud by totiž byla jablka plná vody, mohla by se spíše začít v troubě odpařovat než sušit.

Když budete mít jablka zbavená přebytečné vody, můžete je začít ukládat na pečící papír, který si položíte buď na pekáč nebo mřížku na pečení. Plátky jablek ukládejte na papír tak, aby se mezi sebou nedotýkaly.

Troubu si rozehřejte na nejnižší možnou teplotu, přibližně na 60 – 70 stupňů Celsia. Pekáč s jablky vložte do trouby a nechte je sušit dokud nebudou takřka křupavé (může to trvat v rozmezí od 6 do 10 hodin).

V případě, že se vám jablka nesuší rovnoměrně, jednoduše přetočte pekáč tak, aby každá část byla sušena při stejné teplotě.

To, zda jsou jablka kompletně vysušená zjistíte až po jejich vychlazení, proto je po vyjmutí z trouby nechte vychladnout na 20 minut a zkontrolujte, zda jsou důkladně vysušená.

Stačí jednoduše vzít pár plátků jablek a zlomit je na polovinu, tehdy uvidíte, jestli jsou vysušené i uvnitř a ne jen navenek.

Tip jak na uskladnění sušených jablek

I po důkladném vysušení je možné, že jablka budou obsahovat určité množství vlhkosti, které zkrátka nebudete při dotyku cítit.

Na jedné straně to může být pro určitou skupinu lidí špatná zpráva nakolik potřebují kompletně vysušené ovoce, ale na druhé straně tak dosáhnete lahodných plátků jablek s trochou šťávy, která dodá ten správný šmrnc.

Tipy a návod jak pro správné uskladnění jablek

Avšak pokud potřebujete mít jablka důkladně vysušená, vložte je zpět do rozehřáté trouby a nechte je sušit další 2 – 3 hodiny. Potom je můžete vložit na volno do skleněných nádob na zavařování, ve kterých vám vydrží opravdu dlouho.

Nádoby občas protřepejte, aby se uvolnila zbytková vlhkost a dobře se rozložila mezi ostatní plátky.

Sušíte si doma jablka, a jaké máte se sušenými jablky zkušenosti?

Poraďte i ostatním v komentářích pod článkem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Back to top button