Jak uvařit česnekovou polévku?
Dostali jste chuť na lahodnou česnekovou polévku? Česneková polévka je jedním z nejtypičtějších receptů, který se používá v mnoha kulturách od nepaměti. Je to nejen lahodná polévka, která vám zvedne náladu, ale také úžasný pokrm, který nastartuje vaši imunitu a ochrání vaše tělo před různými nemocemi. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, se kterým rozhodně nemáte co ztratit, jen získat.
Orientační informace:
- Doba přípravy: 10-15 minut
- Doba vaření/pečení: přibližně 1 hodina a 40 minut
- Celkový čas: přibližně 1 hodina a 50 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience potřebné na česnekovou polévku:
- 25 stroužků neloupaného česneku
- 15 stroužků oloupaného česneku
- 2 lžíce olivového oleje (můžete použít i obyčejný olivový olej)
- 2 lžíce másla
- 2 ¼ nakrájené cibule (asi 1 střední cibule)
- ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
- 3 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálku husté smetany ke šlehání
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 4 plátky citronu
- Sýr (obyčejný nebo parmezán)
- Oregano a bazalka (nepovinné)
Postup přípravy česnekové polévky
1. Nejprve předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím odřízněte hlavičky česneku a vyřízněte 25 stroužků. Ujistěte se, že každý hřebíček má na konci odříznutou špičku (usnadní to jeho vymačkání).
2. Položte si 25 stroužků česneku na malý pekáč (nejlépe skleněný), nalijte na něj 2 polévkové lžíce olivového oleje a nakonec celý česnek posypte trochou soli a pepře. Připravený pekáč zakryjte pečící fólií, vložte do trouby a nechte ho péct cca 45 minut dokud vaše stroužky česneku nechytí světle zelený nádech a nesjemní. Potom vyjměte pekáč z trouby a nechte ho vychladnout.
3. Stiskněte váš upečený česnek mezi konečky prstů tak, abyste z něj vytlačili samotný česnek a odstranili slupku. Potom ho chvíli odložte stranou.
Prečítajte si aj články:
4. Máslo rozpusťte ve velké hluboké pánvi na středním plameni. Poté přidejte cibuli a tymián a nechte cibuli smažit asi 5 minut, dokud nezměkne a nezesklovatí. Poté přidejte 15 stroužků syrového oloupaného česneku a také pečený česnek a za stálého míchání je nechte asi 3 minuty dusit.
5. Přidejte zeleninový vývar a vařte na mírném ohni, dokud se polévka nezačne vařit. Poté snižte teplotu a nechte přikryté dusit asi 20 minut (česnek musí být velmi měkký). Pak hrnec s polévkou sundejte ze sporáku a nechte ji vychladnout.
6. Pomocí ponorného mixéru (nebo běžného mixéru v postupných dávkách) rozmixujte polévku dohladka.
7. Pak polévku vraťte do hrnce a za stálého míchání přidejte šlehačku. Česnekovou polévku můžete dochutit pepřem a solí, nebo můžete použít oregano a bazalku (podle toho, co preferujete).
- Vyzkoušejte také tento recept: Jak připravit česnekovou pomazánku
Tip pro podávání česnekové polévky
Nakonec můžete česnekovou polévku naporcovat na jednotlivé talíře, každý talíř posypat trochou sýra a navrch vymačkat měsíčky citronu (1 měsíček na 1 talíř).
Přejeme vám dobrou chuť!