Jak zavařit červenou řepu?
Zavařovaná řepa je považována za jednou z nejzdravějších druhů zeleniny, které lze skladovat běžně v domácnosti a která poskytuje nesmírné množství vitamínů, minerálů a obecně živin. Červená řepa jako zavařenina je skvělým lékem vůči různým onemocněním, nachlazení nebo i jako preventivní podpora pro lidskou imunitu. Samotné zavařování přitom není nijak obzvlášť složité, důležitá je hlavně dobrá příprava a zpracování řepy. V následujících řádcích jsme si proto pro vás připravili jednoduchý postup jak zavařit červenou řepu, ve kterém si rozebereme, co budete na zavařování potřebovat. Jak připravit a zpracovat řepu na zavařování spolu s tím, jak ji přesně sterilizovat a uskladnit. Pojďme tedy na to!
Co je zapotřebí k zavařování řepy
Zavařovaná řepa si sama o sobě nevyžaduje příliš mnoho ingrediencí, avšak pokud máte chuť zaexperimentovat, případně preferujete ostřejší zavařeniny, můžete k postupu použít i jiné dodatečné ingredience. V zásadě však budete k zavařování řepy potřebovat:
- Červenou řepu (střední až velkou)
- Sůl
- Cukr
- Ocet
- Fenykl
- Kmín
V případě potřeby pro ostřejší chuť však můžete použít také:
- Křen
- Cibuli
Krok 1 – Příprava na zavařování řepy
Samotné zavařování jako proces je v podstatě velmi jednoduché. Nejtěžší a nejdelší část vás čeká hlavně při výběru a zpracování řepy, jakož i při přípravě nálevu a pohárů na zavařování.
Pokud to vše úspěšně zvládnete, další kroky už pro vás budou hračkou. Příprava na zavařování řepy je v podstatě nejdůležitější krok, který může velmi významně ovlivnit kvalitu zavařované řepy – ať už v dobrém nebo i špatném smyslu. Proto si dejte na něm hodně záležet.
Příprava a zpracování červené řepy
Výběr vhodné řepy na zavařování je snad nejzákladnější krok, jaký můžete podniknout. Pokud máte možnost si sesbírat řepu z vaší zahrádky, od souseda či známého, případně máte k dispozici trhy s čerstvou řepou, určitě ji upřednostněte před řepou ze supermarketu.
Poznámka: Kvalitní červenou řepu můžete klidně najít i ve velkých obchodních řetězcích, důvod proč se doporučuje použít k zavařování podomácku vypěstovanou červenou řepu je, že víte přesně odkud pochází a jak byla pěstována.
Mimo domácí řepu můžete také navštívit různé bio-potraviny, kde si také přijdete na své.
Nejvhodnější řepou na zavařování je střední až velká, nic se však nestane pokud použijete na zavařování i malé řepy (jen se při nich trochu více natrápíte).
V první řadě zkontrolujte každou červenou řepu, zda nemá nějaké závady, hnilobu případně zda není napadena nějakou nemocí nebo škůdci.
Pokud se zdá být vše v pořádku, důkladně očistěte červenou řepu od hlíny a od jiných nečistot, dobře ji omyjte ve vodě a můžete se pustit do jejího zpracování.
Po očištění řepy si připravte větší hrnec s vodou, kterou přivedete do bodu varu a následně do ní vhodíte vaši červenou řepu a necháte ji povařit přibližně 60 minut.
Díky vaření vám červená řepa změkne natolik, že se bude z ní dát odstranit slupka podstatně snadněji.
Malý tip: Během vaření pravidelně kontrolujte měkkost červené řepy, protože vám nesmí změknout úplně, resp. se nesmí rozvařit. V takovém případě byste ji zcela znehodnotili a jednoduše byste ji nemohli použít k zavařování.
Kontrolovat ji můžete jednoduše vařečkou případně špejlí – řepa by měla být poloměkká, rozhodně ne však tvrdá.
Po hodině vyjměte červenou řepu z hrnce a vhoďte ji do druhé nádoby se studenou vodou. Nechte ji vychladnout a odstraňte z ní slupku. Přečtěte si také článek: jak vyčistit hrnec.
Pokud by vám kousky slupky zůstávaly na řepe, pomozte si nožíkem. Po oloupání řepy přichází na řadu její krájení, resp. strouhání.
V závislosti na tom, jak zavařenou řepu preferujete, ji můžete pokrájet buď na kolečka, kostičky, čtvrtky nebo ji jednoduše nastrouhat.
Malý tip: Strouhaná řepa se vejde do sklenic v podstatně větším množství v porovnání s krájenou červenou řepou, avšak v takovém případě použijete i podstatně méně nálevu na zavařování – proto si budete muset trochu odhadnout, jaké množství nálevu budete reálně potřebovat.
Po zpracování červené řepy se můžete pustit do přípravy nálevu na zavařování.
Příprava nálevu na řepu
Nálev na zavařování řepy je poměrně jednoduchý na přípravu. V závislosti na jeho potřebném množství se poměr ingrediencí může trochu změnit, avšak v zásadě postupujte následovně:
- Na 1 litr vody smíchejte 0,3 kg cukru, půl litru octa, 1 lžičku soli, trošku fenyklu, ¼ z balíku pomletého kmínu.
- Ingredience velmi důkladně promíchejte a nechte je povařit.
- Povařený nálev odstavte a nechte důkladně vychladnout.
Po připravení nálevu se můžete pustit do přípravy zavařenin.
Poznámka: Pokud preferujete kyselejší a štiplavější typy nálevů, určitě vyzkoušejte alespoň jako experiment přidat do nálevu také křen s cibulí.
V takovém případě postup pro přípravu nálevu nemusíte nijak měnit – jednoduše přidejte během vaření do nálevu trochu očištěné a pokrájené cibule a po vychladnutí přidejte do nálevu také strouhaný křen.
Příprava zavařenin
To, jaké velikosti sklenic na zavařování červené řepy zvolíte je jen na vás. Nejčastěji se používají sklenice s objemem 0,7l avšak nic nezkazíte, použijete-li menší či větší.
Menší jsou podstatně spratnější a naopak větší využijete při přípravě celorodinného oběda/večeře.
Každou sklenici na řepu důkladně omyjte jarovou vodou, propláchněte, případně vydrhněte pomocí houby.
Rovněž zkontrolujte na každé sklenici víčko na zavírání, resp. zda není určitým způsobem poškozeno.
Pokud se vám moc mýt sklenice nechce, klidně je omyjte v myčce nádobí. Důležité však je, aby v nich nezůstala žádná nečistota, bakterie a hlavně aby v nich nezůstal zápach z předešlé zavařeniny. Přečtěte si také článek Jak vyčistit myčku nádobí.
V tomto bodě můžete začít naplňovat sklenice červenou řepou. Ať už budete dávat do sklenic kostky, kolečka nebo strouhanou řepu, důležité je, abyste nechali přibližně 1 – 1,5 centimetrovou mezeru při okraji každé sklenice.
Po naplnění sklenic můžete řepu zalít vaším připraveným nálevem a každou sklenici důkladně uzavřít. Nyní se můžete již bez jakýchkoli problémů pustit do sterilizace červené řepy!
Poznámka: Ke řepce můžete také pro ostřejší chuť přidat trochu křenu případně pár koleček cibule do každé sklenice – v takovém případě přidávejte tyto ingredience vždy vrstevnatě – trochu řepy a následně trochu cibule s křenem a znovu trochu řepy.
Krok 2 – Sterilizace červené řepy
Samotné zavařování bude už pro vás maličkost. V první řadě si připravte zavařovací hrnec, který postavíte na sporák, nalijete do něj trochu vody a začnete do něj pokládat jednotlivé sklenice s červenou řepou.
Malý tip: Dejte si záležet na tom, aby mezi jednotlivými skleničkami byla malá, přibližně 1 cm mezera. Díky tomu snížíte riziko toho, že by vám vaše zavařené červené řepy mohly prasknout.
Do hrnce dolejte vodu do velikosti cca ¾ sklenic (případně až po jejich okraj) a zahřejte jej.
Zavařeninové sklenice byste měli zavařovat při teplotě přibližně 80 – 85 stupňů Celsia po dobu cca 15 – 25 minut, v závislosti na velikosti sklenic (tj. 7dcl sklenice zavařujte zhruba 20 minut, menší sklenice jen 15 minut a větší naopak 25 minut.
Pokud by se vám však nechtělo čekat, zvyšte teplotu vody v zavařovacím hrnci na 100°C – v takovém případě zavařujte řepu pod dobu zhruba 5 až 7 minut.
Samotná teplota sklenic by se měla pohybovat kolem 80°C. Po uplynutí dané doby sklenice hned z hrnce (avšak velmi opatrně) vyjměte a položte je na dřevěnou desku s handrou naopak (tj. víkem dolů). Pokud se vám vše úspěšně podařilo, můžete se pustit do kontroly a uskladnění zavařované řepy.
Poznámka: Pokud nemáte k dispozici hrnec na zavařování, můžete zavařovat řepu i v troubě s pomocí hlubokých plechů.
Přestože se červená řepa obvykle tímto způsobem dobře nezavaří, často se zavařování v troubě využívá jako alternativa k zavařování zeleniny oproti zavařovacímu hrnci.
Krok 3 – Kontrola a uskladnění zavařované řepy
Každý pohár pečlivě zkontrolujte, zda vám červená řepa, resp. nálev z něj, nevytéká. V takovém případě budete muset takový pohár odstavit, nakolik by se vám červená řepa v něm poměrně rychle zkazila.
Pokud se zdá být vše v pořádku, můžete si každou sklenici označit jmenovkou s datem zavařování, abyste neztratili přehled o tom, dokdy můžete takovou zavařenou červenou řepu zkonzumovat.
Zavařenou červenou řepu byste měli skladovat na suchém a hlavně tmavém místě, stejně tak s poměrně nižší teplotou.
Určitě neskladujte vaši zavařenou červenou řepu při extrémně vysokých ani při extrémně nízkých teplotách a rovněž ji nikdy nevystavujte přímému slunečnímu záření.
V tomto bodě se vám zavařování podařilo! Takto zavařenou červenou řepu můžete konzumovat během celého roku i mimo sezónu, díky čemuž si zajistíte neustálý přísun živin potřebných pro tělo.
Ačkoli ne každý je fanouškem řepy jako zeleniny, její zavařování je jedním ze způsobů, jak jí můžete přijít na chuť.
Zavařená řepa se výborně hodí k ostrým jídlům a pikantnímu masu a stejně tak je úžasným zdrojem vitamínů a minerálů.
Pokud se vám tento postup na zavařování červené řepy líbil, případně máte již své léty ověřené postupy, jak zavařit červenou řepu, nezapomeňte nám o nich napsat a podělit se v komentářích pod článkem!