Jak sušit švestky?
Sušení švestek je tradičním způsobem v mnoha domácnostech pro uchování ovoce během zimních období, jako přísada do různých pokrmů či zkrátka jako pochoutka, kterou preferují mnohí nadšenci. V tomto článku se dozvíte, jak správně sušit švestky tak, aby vám vydržely na dlouhou dobu.
Sušení švestek v troubě
V první řadě pokrájejte švestky na poloviny malým ostrým nožem. Následně oddělte od švestek jejich pecičky. Pokud chcete proces sušení urychlit, můžete švestky pokrájet i na menší kousky.
Pokrájené švestky pokládejte přímo na mřížky trouby tak, aby měly mezi sebou dostatečné mezery a nebyly pospojovány. V případě, že by se švestky dotýkaly jedna druhé, mohlo by to ovlivnit proces sušení.
Po pokládání švestek dejte pod mřížku pečící fólii nebo jiný druh fólie/papíru, který je určen pro troubu.
Švestky totiž budou během sušení vylučovat ze sebe velké množství šťávy, která by se mohla přilepit na pekáč (pokud byste jej použili) a také by vám polepily celý spodek trouby, nemluvě o tom, že by to mohlo ovlivnit sušící proces.
Troubu nastavte na teplotu 80 – 90 stupňů Celsia nebo nižší. Sušení švestek probíhá nejlépe při nejnižších teplotách.
Švestky pak kontrolujte každých pár hodin či se suší rovnoměrně, můžete je také po překlápět, aby se důkladně vysušily z obou stran.
Pokud byste chtěli vaše švestky sušší, nechte je v troubě o něco déle. Sušené švestky vyjměte z trouby tehdy, když dosáhnou vámi požadovaného vzhledu.
Sušení švestek na slunci
U tohoto typu sušení vybírejte jen ty švestky, které nemají žádné chyby, nejsou otlučené nebo poškozené.
K sušení použijte buď kus papíru nebo jakýkoli podnos, při kterém vám vaše švestky budou dobře „dýchat“ během sušení.
Švestky omyjte a pokrájejte na poloviny, ze kterých následně povybíráte pecičky. Potom švestky pokládejte na podnos a nechte je sušit na nějakém teplém a hlavně suchém místě na venku, slabý vánek švestkám prospěje nakolik to urychlí sušící proces.
Během sušení můžete švestky čas od času pootáčet na druhou stranu, aby se vám lépe vysušily. Večer švestky jednoduše seberte z venku a vezměte je dovnitř.
Sušené švestky by měly na konci vypadat trochu vrásčitě a po rozkrojení by neměly mít uvnitř žádnou šťávu nebo vlhkost.
Přečtěte si také články:
Jak uskladnit sušené švestky
Sušené švestky můžete vložit na volno do skleněných zavařeninových nádob. Během prvního týdne protřepejte nádoby jednou za den, aby se přebytečná vlhkost, která zůstala ve švestkách rovnoměrně rozložila mezi všechny vysušené švestky v nádobě.
Pokud uvidíte v nádobě jakoukoli kondenzaci vlhkosti, švestky vyjměte a nechte je vysušit znovu o něco déle.