Sušení levandule je jednou z tradičních zvyklostí během letní sezóny v mnoha domácnostech. Levandule jako taková se využívá k tvorbě různých olejíčků, voňavek, parfémů, čajů apod. V následujících řádcích jsme si proto pro vás připravili velmi jednoduchý návod, podle kterého můžete sušit levanduli efektivně hned několika způsoby. Samotné sušení kromě času nebude od vás vyžadovat téměř nic víc. Pojďme tedy na to!
Jak a kdy sbírat levanduli
Levanduli můžete začít sklízet až po několika dnech, během kterých bylo opravdu velmi horko, díky čemuž bude levandule plná voňavého oleje.
Nejlepším obdobím, kdy kvete levandule (a kdy můžete začít sklízet a sušit levanduli), je někde během června a srpna (v závislosti na tom, v jakých podmínkách levandule rostou, lokality ale i na formě, resp. druhu levandule).
Obvykle se doporučuje začít se sklizní během oběda, kdy je nejvyšší teplota (a kdy samotné květiny jsou i nejvíce rozkvetlé).
Levanduli odstřihněte co nejdéle i se stonkem (délka stonku se může pohybovat někde mezi 10 až 20 centimetry).
Na seříznutí použijte buď zahradní srp nebo nůžky. Důležité je, aby jejich stonek byl co nejdelší, díky čemuž dopomůžete levanduli lépe růst během zimního období.
Levandule začněte svazovat do svazků. Jednoduše je po skupinkách (za hrst) svažte dohromady tak, aby byly pěkně seřazeny a dobře se vám vázaly.
Na vázání můžete použít obyčejnou gumičku (v případě potřeby však klidně můžete použít i šňůrku či provázek), kterou omotáte kolem stonků (dejte si pozor na to, abyste stonky neponičili a zároveň aby byl každý svazek dobře svázaný).
Po seříznutí a svázání levandule se můžete pustit do jejího sušení.
Sušení levandule
Levandule lze sušit různými způsoby. Nejdoporučenějším (a pravděpodobně i nejspolehlivějším) typem sušení je však sušení na tmavém suchém místě.
Díky místu bez slunce se vám bude levandule pomalu sušit, aniž by hrozilo, že vám její květiny vyblednou.
Pokud máte k dispozici takové místo, určitě jej využijte – důležité je, aby byla levandule ve stínu, v suchém prostředí bez vlhkosti a relativně vysoké teplotě.
Každý svazek zavěste vzhůru nohama, to jak to uděláte je už jen na vás – můžete si dopomoci provázkem, hřebíčkem, zavěšenou šňůrou, síťkou apod. Sušení tímto způsobem může trvat od 1 a půl týdne až celý měsíc.
Důsledkem toho je důležité, abyste levanduli pravidelně kontrolovali zda je s ní vše v pořádku, resp. zda se suší, není vlhká, zda neopadávají z květu a pod.
Po vysušení levandule se vám budou dát utrhnout květiny velmi jednoduše.
Malý tip: Pokud plánujete využít jen levandulové květiny, nemusíte je sušit ve svazcích, stačí je jednoduše rozložit na síťce, aby se postupně sušily a větraly (díky čemuž se vám nezapaří ani nezačnou hnít).
Jiný způsob na sušení levandule
Druhým způsobem, jak můžete sušit levanduli, je paradoxně sušení na slunci. Přestože tímto způsobem riskujete, že vám levandule vybledne, může jít o poměrně rychlý a efektivní způsob sušení se zaručeným výsledkem.
Nevýhodou však je to, že musíte mít několik dní velmi pěkné, teplé a sluneční počasí.
K sušení budete potřebovat podložku – nejlépe dřevěnou desku nebo papírovou krabici, na kterou levandule rozložíte.
Upozornění: Rozhodně nepokládejte levandule na kovový povrch – levandule vám může doslova „shořet“ na rozpáleném kovu. Rovněž se vyvarujte plastovým či jiným umělým povrchům – slunce by vám takový materiál mohlo roztavit.
Podnos s levandulemi už jen stačí položit na pěkné slunečné místo (můžete je položit k oknu, kde svítí dlouho slunce, případně si je položit přímo na ven.
Během dne je nechte sušit a na večer je jen odkládejte na suché místo, kde by je neměl zastihnout déšť ani vlhkost.
Tento způsob sušení může trvat přibližně 5 – 7 dní, v závislosti na počasí.
Bonusový tip pro sušení:
Pokud potřebujete urychleně sušené levandule, můžete využít také domácí sušičku. Jednoduše rozložte levandule v sušičce, regulujte teplotu na cca 35°C (rozhodně ne více) a vysušíte je levou zadní.
Velkou nevýhodou však je to, že takto usušené levandule ztratí velkou část své vůně.
Přečtěte si také tyto návody:
Uskladnění levandule
Pokud neplánujete zpracovat vysušenou levanduli ihned, můžete si ji odložit později. Vysušenou levanduli stačí jednoduše odstřihnout (resp. odstranit stonky od květů) a květiny uskladnit ve skleněných sklenicích s dobrým uzavíráním.
Malý tip: Odstřižené stonky lze také využít – mohou vám posloužit jako dodatečné aroma ke svíčkám či do krbu – hořící stonky vypouštějí poměrně příjemné aroma.
Takto uskladněné levandule lze využít ať už jako čaj, dochucovadlo či dokonce jako přídavek do vany.
Také jsou skvělým prostředkem proti molům v šatnících, díky čemuž vaše oblečení zůstane nepoškozené a skříně budou vonět od levandule.
Sušení levandule vyžaduje především čas, trpělivost a určitou dávku zručnosti, ovšem pokud se vám to úspěšně podaří, budete mít k dispozici skvělou usušenou rostlinu, kterou můžete využít na různé věci a dokonce si ji odložit i na později!
Pokud se vám tento článek líbil, případně máte nějaké své osvědčené metody, podle kterých zvyknete sušit levanduli, napište nám v komentářích pod článkem!