Jak vyčistit troubu?
Znečištěná trouba je typickým zjevem v každé kuchyni, v níž se pravidelně vaří a peče. Co však dělat, když je trouba znečištěna mastnotou nebo zbytky jídla? Připravili jsme si pro vás pár tipů a rad, jak můžete poměrně rychle a efektivně vyčistit troubu od nečistot a skvrn. Mimo metod čištění si můžete také přečíst pár tipů, jak uchovat troubu čistou i po delší dobu.
Čištění trouby pomocí octa
Ocet je jeden z nejlepších čističů, které vám mohou pomoci se špinavou troubou. K čištění trouby budete potřebovat kromě octa také čistou vodu, obě tekutiny nalijte do větší nádoby (o objemu alespoň 1 litr) v poměru 1:4.
Nádobu s roztokem vložte do trouby, troubu zapněte a nastavte ji na cca 150 stupňů Celsia. Troubu nechte takto zapnutou alespoň půlhodinu.
Díky vypařování roztoku, resp. octa se bude postupně uvolňovat veškerá špína a nečistoty v troubě. Po půl hodině vyjměte nádobu spolu s mřížkami, případně jinými částmi. Troubu je nutné očistit od uvolněné špíny pomocí navlhčeného hadříku.
V případě potřeby lze také použít jaře nebo sodu (pro zápach, který po octu může v troubě vzniknout). Troubu důkladně zbavte všech zbytků nečistot a výparů z octa. Výsledkem by měla být dokonale čistá trouba.
Čištění trouby pomocí sody
Jedlá soda je stejně účinným čisticím prostředkem, který se dá aplikovat i při čištění trouby.
Postup je poměrně jednoduchý:
Vytvořte si pastu ze sody a čisté vody (trochu sody a pár lžic vody). Množství pasty záleží na velikosti trubky, případně od množství znečištění v troubě.
Naneste pastu na skvrny a mastnoty v troubě, případně ji začněte s pomocí kartáče zanášet na celou plochu v troubě a nechte ji alespoň 30 – 60 minut působit.
Následně ji spolu se špínou odstraňte z trouby pomocí vlhké/mokré utěrky. Dejte si záležet na tom, aby vám v troubě nezůstaly žádné zbytky sody, které by se mohly připálit.
Díky sodě můžete mít čistou troubu jako předtím.
Jak čistit troubu pomocí citronu
Citron má podobně jako ocet skvělé čistící vlastnosti s tím rozdílem, že dokáže odstranit také zápach. Aplikování citronu je velmi jednoduché. Z citronu získejte šťávu, kterou nalijete do menší misky s malým množstvím vody.
Následně misku vložte do trouby a troubu zapněte cca 120 až 150 stupňů Celsia. Důležité je to, abyste dosáhli vypařování citronové šťávy s vodou.
Citron nechte chvíli v troubě působit a po vychladnutí trouby jednoduše otřete celý vnitřek pomocí vlhkého hadříku nebo utěrky (dejte si pozor na to, abyste se nepopálili).
Čištění trouby komerčními prostředky
Někdy při čištění trouby nemusí pomoci žádné tradiční domácí čistící prostředky a je nutné sáhnout po chemických čističi.
V případě čištění trouby máte na výběr z velkého množství chemických čisticích prostředků od klasické jari až po odmašťovače. Při výběru se řiďte tím, co přesně potřebujete odstranit.
Mastnota se dá vyčistit klasickými čistícími prostředky, u jiných skvrnách či připálenin však budete muset sáhnout po intenzivnějších čističi.
Důležité však je, abyste vždy řídili podle pokynů na prostředku a dali si záležet na tom, abyste po vyčištění odstranili z trouby všechny zbytky chemikálií z komerčního čističe.
Jak vyčistit troubu od mastnoty
Mastnota v troubě je častým a nepříjemným zjevem v troubách prakticky v každé domácnosti. V případě čištění mastnoty můžete použít jeden z výše uvedených návodů, nebo můžete použít jejich kombinaci.
Při odstraňování mastnoty může pomoci kombinace octa, citronové šťávy a sody. Vytvořte si roztok z octa a citronu, který nanesete na mastnoty v troubě (můžete na to použít hadřík, houbičku nebo dokonce rozprašovač – dejte si však pozor na to, abyste měli gumové rukavice, přece jen je to už silnější roztok) a necháte ho alespoň na půl hodinu působit.
Roztok z octa a citronu dokáže efektivně odstranit jakoukoliv mastnotu v troubě. Nakonec stačí roztok setřít s pomocí mokré hadříku.
Pokud vám zůstane po vyčištění trouby nepříjemný zápach z octa, vložte do trouby malou nádobku s vodou a sodou, troubu zapněte na střední teplotu a nechte sodu chvíli působit. Soda pohltí a odstraní veškerý zápach. Nakonec troubu přetřete suchou utěrkou.
Jak vyčistit troubu od připálenin
V případě připálením, resp. spálených zbytků jídla, které se v troubě usadili, budete muset použít trochu složitější postup.
Nejprve vyzkoušejte odstranit zbytky jídla fyzicky (použijte k tomu nůž, vidličku, cokoliv s čím byste je mohli aspoň seškrábat), dejte si však pozor na to, abyste troubu nepoškodili.
Pokud jsou připáleniny příliš pevně ulpívající do trouby, vyzkoušejte na ně nanést roztok z citronu a octa, který necháte cca 30 minut působit.
Po půl hodině zkuste proces zopakovat. Pokud se připáleniny nedají odstranit ručně ani tehdy, budete muset sáhnout po chemický čističích na troubu. Ty aplikujte podle návodu na připáleniny jídla a nechte je působit.
Zbytky připálenin by měly po aplikací dát jednoduše setřít hadříkem nebo kartáčem.
Přečtěte si i další články a návody:
Pár tipů jak vyčistit troubu
- Při elektrických troubách se raději vyhněte kovovým předmětem jako jsou drátěnky a kartáče – hrozí poškození trouby.
- Vždy se ujistěte, že během čištění máte troubu vychladlou a hlavně vypnutou.
- Při čištění pomocí čisticích prostředků vždy noste gumové rukavice vaše pokožka se vám za to poděkuje.
- Pokud se vám během pečení trouba zašpiní, odstraňte nečistoty hned, v opačném případě se vám může mastnota nebo jiná špína usadit a může se hůře odstraňovat.
- Po každém pečení si troubu raději zkontrolujte, zda v ní nezůstaly zbytky jídla nebo nečistoty.
Máte nějaké vlastní osvědčené domácí rady jak rychle a jednoduše vyčistit troubu? Poraďte ostatním v komentářích pod článkem.