Jak vyčistit gril?
Čištění grilu je nutná záležitost po každém skvělém grilování. Ne však každý ví, jak by se měl správně gril vyčistit, čímž ho může mýt a jak postupovat při různých typech grilů. Proto jsme si pro vás připravili tento článek, kde se dozvíte jak a čím byste měli vyčistit gril na dřevěné uhlí, elektrický gril či plynový gril. Přece jen nejde o nic složitého a pomůže vám to prodloužit životnost grilu a zachovat hygienické standardy, které by se měly při grilování dodržovat. Jak tedy správně vyčistit gril?
Čím vyčistit gril
K čištění grilu můžete použít několik druhů přípravků (v závislosti na typu grilu, jakož i na povaze znečištění) jako jsou např .:
- mýdlová voda
- ocet
- saponáty
- odmašťovače
- speciální přípravky na nerez
Čištění grilu na uhlí
Vyčištění grilu na dřevěné uhlí je poměrně jednoduchá záležitost. Po grilování v době, kdy se rozhodnete gril vyčistit, z něj v první řadě vyberte rošt.
Jak umýt rošt
Umytí roštu je jednoduché – pomocí škrabky nebo kartáčku odstraňte z něj všechny hrubé nánosy a zbytky masa, které se na něm uchytily. Následně pomocí houbičky nebo hadříku a mýdlovou vodou začněte čistit rošt od mastnot a drobných nečistot.
V případě, že se zbytky jídla a mastnota uchytily na roštu až příliš a mýdlová voda nepomáhá, použijte na čištění silnější saponát, případně si smíchejte trochu jara, octa a kyseliny citronové do nádoby s čistou teplou vodou, roztok pomocí houbičky aplikujte na rošt a nechte ho chvíli působit.
Po chvíli by měla jít nečistota podstatně snadněji dolů. Nakonec rošt propláchněte čistou vodou a nechte ho vyschnout.
Jak umýt gril
Dalším krokem je vyčištění samotného grilu. Odstraňte z dna grilu veškerý popel a usazeniny, které po grilování zůstaly (k odstranění přichycených nečistot či mastnoty můžete použít škrabku). Čištění grilu na uhlí se provádí „vypalováním“, díky kterému odstraníte v grilu většinu nečistot. Na vypálení však nelze použít jakýkoliv druh dřeva či odpadky.
Na vypalování se doporučuje použít čisté dřevo, bez jakýchkoliv přídavků. Jednoduše vložte do grilu pár polen spolu s novinami a nechte dřevo vypálit gril. Po vyhoření dřeva již jen stačí znovu odstranit veškerý popel a trochu gril profouknout, ať z ať odstraníte i drobné částečky.
Na závěr můžete vnější stranu grilu umýt pomocí mýdlové vody, vložit rošt zpět na gril a v případě potřeby ho promazat olejem. Výsledkem by měl být dokonale čistý gril připraven pro další použití.
Čištění plynového grilu
Čištění grilu na plyn se čistí podobně jako u grilu na uhlí. V první řadě vyjměte z grilu rošt a zapněte samotný gril na nejvyšší možnou teplotu na cca 10 – 15 minut (gril nechte uzavřený). Mezi tím se můžete pustit do čištění roštu. Na rošt můžete použít obyčejnou kartáček, pomocí které odstraníte nejhrubší nečistoty a usazeniny.
Následně pomocí mýdlové vody (nebo saponátu) a houbičky důkladně vyčistěte celou mřížku. Po vyčištění mřížky a vypálení grilu zkontrolujte prostor pod roštem, kde se mohli usadit zbytky jídla.
V případě znečištění můžete (pokud je to možné) jednotlivé části z grilu vyjmout a vyčistit ručně. Nakonec se pusťte do čištění vnější strany grilu, kde vám postačí obyčejná mýdlová (nebo jarová) voda a houbička.
Čištění elektrického grilu
Čištění elektrického grilu by se mělo provádět hned po jeho použití. Před samotným čištěním odpojte nejprve gril od elektřiny a nechte ho trochu vychladnout (zkrátka abyste neriskovali popálení).
Následně začněte s čištěním roštu, na kterém se mohly přichytit zbytky jídla a mastnota. Pomocí plastové škrabky seškrabejte připálené jídlo na roštu ale i uvnitř komory na grilování.
Následně si připravte roztok z mýdla (nebo jari) a vody, a namočte do něj hadřík. Pomocí vlhkého hadříku vyčistěte grilovací komoru a proběhněte i rošt (dejte si však pozor na to, abyste neaplikovali přímo vodu na gril). Po vyčištění komory a roštu omyjte také mísu, kam během grilování odkapává mastnota a tuk. Nakonec už jen stačí pomocí jarové vody (případně s trochou octa) proběhnout povrch grilu. Po umytí nechte elektrický gril důkladně proschnout.
Přečtěte si i tyto články a návody:
Pár tipů jak na grilování
Při každém grilování byste se měli držet několika zásad, které vám pomohou předejít zašpinění grilu, jakož i zvýší jeho životnost:
- Před každým grilováním mějte připravené místo nebo nádobu, kam budete ukládat veškeré nářadí, které používáte při grilování.
- Před každým grilováním se doporučuje natřít rošt jedlým olejem, který míváte běžně doma (díky oleji se nebude na rošt usazovat tolik špíny).
- Během grilování můžete namísto pokládání masa na rošt využít tzv. grilovací misky, díky kterým zůstane rošt kompletně čistý a zároveň budete mít pěkně ugrilované maso – jde o jednorázové talíře nebo misky, které prostě po použití vyhodíte (v případě potřeby se dají zakoupit i permanentní misky na grilování).
- Během grilování byste měli mít na sobě vždy zástěru, která vám pomůže předejít ušpinění a zároveň vás může ochránit před plamenem.
- Obecně se doporučuje začít s čištěním grilu hned po jeho použití, protože čím déle budete čekat, tím více se špína, zbytky masa a mastnoty usadí na grilu a budou se i těžší odstraňovat.
Čištění grilu je poměrně jednoduchá, avšak důležitá záležitost. Jednak je důležité mýt gril z hygienických a zdravotních důvodů, jednak byste si určitě nepřáli cítit ve svém jídle zbytky z předešlého grilování, a jednak jde io ekonomické důvody, protože pravidelné a důsledné mytí grilu vám prodlouží jeho životnost. Proto si vždy dejte záležet na vašem grilu, který se vám za to poděkuje svou spolehlivostí.
Každý má již své osvědčené tipy a triky, pomocí kterých zvykne mýt a čistit gril. Jaké máte zkušenosti s čištěním grilu vy? Máte své vlastní metody, pomocí kterých ho čistíte? Napište nám o svých zkušenostech a názorech v komentářích pod článkem!