Jak vyčistit hrnec?
Podařilo se vám připálit hrnec a nevíte co s tím? Vyčistit hrnec od připálenin jako jsou těstoviny, zbytky masa či dokonce vyčištění hrnce od karamelu lze dosáhnout několika způsoby. Na některé vám dokonce postačí přísady, které máte u vás doma přímo v kuchyni. V následujících řádcích si projdeme pár osvědčených domácích způsobů, pomocí kterých můžete vyčistit hrnec bez jakýchkoliv problémů.
Jak vyčistit připálený hrnec
Snad každému se alespoň jednou za život podařilo připálit hrnec, který však bylo nutné co nejdříve vyčistit. Čištění hrnce může být však překvapivě poměrně jednoduchou záležitostí.
Záleží hlavně na tom, jak moc je připálený a jaké čisticí prostředky máte doma k dispozici.
Čištění hrnce octem
Nejtradičnější metodou, pomocí které můžete poměrně snadno a efektivně vyčistit hrnec je kombinace vody a octa.
V případě potřeby lze pomocí vařečky nebo lžíce stírat příliš silné připáleniny. V bodě varu sundejte hrnec ze sporáku, odstraňte vodu spolu s uvolněnými připálenin a omyjte hrnec ještě jednou pomocí jara nebo saponátu. Výsledkem by měl být pěkně umytý hrnec bez připálenin.
Vyčištění hrnce pomocí citronu
Citron může být překvapivě velmi účinným čisticím prostředkem na hrnce. Na jeho aplikaci si připravte 1 – 2 citrony, které si odšťavníte v malé nádobce.
Následně ponořte do nádobky s citronovou šťávou houbičku nebo hadřík a pomocí ní začněte drhnout připálený hrnec. Pokud jste vydrhli co se dalo a aplikovali citrónovou šťávu na celé vnitřek hrnce, nechte šťávu ještě pár minut působit a můžete se přesunout do druhé fáze, kterou je vaření vody.
Vlijte zbytek šťávy z citronu, který vám zůstal, přidejte pro silnější čistící efekt pár lžic octa a zbytek zalijte vodou.
Trochu směs promíchejte, postavte připálený hrnec na sporák a přiveďte octovo-citronovou vodu do bodu varu. Kombinace citronové šťávy, která před vařením uvolnila připáleniny v hrnci spolu s octem a vroucí vodou dokáže malý zázrak v podobě čistého hrnce.
Když dosáhnete bod vroucí vody, sporák vypněte, vylijte vodu spolu s připálenin ven hrnce a už jen jednoduše omyjte hrnec pomocí jarové vody. Výsledek by měl být zřejmý.
Umytí hrnce sodou
Soda bikarbóna sama o sobě sice může být poměrně efektivní čistící prostředek, nicméně je určitě lepším společníkem pro ostatní čistící prostředky jako je již výše zmíněný ocet, citron ale také například sůl.
Pokud máte opravdu velmi připálený hrnec ať už od omáčky, masa či karamelu, tato metoda vám může pomoci.
Do malé nádobky odšťavněte 1 – 2 citrony, přidejte pár lžiček octa a soli a posypte celý roztok dostatečným množstvím sody (množství závisí na tom, jak moc hustou pastu, resp. Kašičku chcete). Směs dobře promíchejte. Následně můžete takový přírodní čistící prostředek aplikovat na celé vnitřek hrnce.
Pomocí houbičky nebo hadříku důkladně rozetřete pastu na všechny připálené místa a nechte ji na 5 -10 minut působit. Následně můžete zkusit vyčistit připálený hrnec pomocí drátěnky, houbičky, nožíku nebo hadry.
V některých případech se mohou připáleniny uvolnit, v jiných ne. V takovém případě vylijte zbytek kašičky, která vám zůstala do hrnce a zalijte ji vodou (můžete do vody pro jistotu přidat ještě lžičku octa a trochu soli). Vodu nechte vařit cca 15 – 20 minut.
Následně dejte hrnec ze sporáku pryč a nechte ho na dalších 5 – 10 minut odstát. Vodu pak vylijte spolu se vším, co se v hrnci uvolnilo. Připáleniny by měly v tomto bodě uvolnit, případně by měly dát velmi snadno setřít. Na to si připravte saponát spolu s jarem, které nanesete na hrnec a pomocí houbičky a drátěnky jejich rozetřete po celém nitru hrnce.
Nechte směs působit cca 5 – 10 minut a na závěr vám stačí už jen velmi důkladně opláchnout hrnec pod proudem čisté vody, tak abyste z něj dostali jako připáleniny, tak i zbytky čisticích prostředků.
Čištění hrnce od karamelu
Připálený karamel je velmi specifickým druhem připáleniny, nakolik se čistí z hrnce trochu odlišným (ale ne složitým) způsobem.
Ve většině případů vám prostě stačí zapnout sporák, položit na něj hrnec spolu s připáleným karamelem a nechat ho na sporáku dokud se karamel sám nerozpustí (někdy mu můžete dopomoci pomocí vařečky).
Rozpálený karamel se vám podstatně snadněji odstraní z hrnce. Po odstranění co největšího množství karamelu můžete použít pro jistotu jednu z výše uvedených metod na čištění připáleného hrnce.
Přečtěte si i další články a návody jak vyčistit:
Pár tipů jak na čištění hrnců
- V některých případech se mohou připáleniny usadit i na vnější straně hrnce. Pokud jde o menší typ hrnce, můžete jej vložit do podstatně většího hrnce, ve kterém budete mít připravenou vodu spolu s octem, citronem, solí a sodou. Takto připravený velký hrnec položte na sporák a přiveďte vodu spolu s menším hrncem do bodu varu. Díky tomu je možné, že odstraníte připáleniny iz vnější strany hrnce.
- Pokud rádi experimentujete, můžete vyzkoušet vyčistit hrnec pomocí coca-coly. Jednoduše nalijte colu do připáleného hrnce a nechte ji alespoň na 10 – 20 minut působit. Nakonec vám stačí už jen pomocí stěrky nebo vařečky odstranit připáleniny a hrnec důkladně umýt a opláchnout.
- Cukr jako takový může být dalším poměrně netradičním způsobem, jakým můžete vyčistit hrnec od připálenin. Jednoduše si smíchejte kostkový cukr s trochou vody a pomocí takové směsi vydrhněte v umyvadle hrnec. Na závěr ho stačí už jen propláchnout.
Máte nějaké vaše osvědčené tipy jak vyčistit hrnec? Poraďte ostatním čtenářům – v komentářích pod článkem.